zaterdag 22 februari 2020

Als je bestaat loop je het risico bespot te worden

Venetiaans carnavalsmasker (Alles was
tief is, liebt die Maske
Nietzsche)

De Israëlische minister van buitenlandse zaken, Yisrael Katz, zegt: "Het komende carnaval in de Belgische stad Aalst moet verboden worden omdat er op de praalwagens van de optocht joodse karikaturen meerijden."
De burgemeester van Aalst, Christophe D'Haese, zegt: "Minister Katz lijkt niet te begrijpen wat een vrije samenleving is. Het is niet aan een buitenlandse minister om te bepalen wat in Aalst wel en niet mag. Dat zal ik zelf wel bepalen."
Ik zeg: als je bestaat, loop je het risico bespot te worden, met name in tijden van carnaval. Spot en zelfspot zijn de kwintessens van carnaval. Het Midden-Oosten kan wel wat carnaval gebruiken.
Je kunt het carnaval trouwens ook meemaken zonder te hossen, namelijk door de boeken van Gargantua en Pantagruel te lezen, in vroeger dagen opgetekend door meester Alcofribas, distilleerder van kwintessens, oftewel François Rabelais.¹
De optocht in Aalst is morgen, zondag 23 februari. Zullen de karikaturen erin meerijden? Of niet? Wordt vervolgd.

¹ Over het belang en de betekenis van carnavaleske spot en zelfspot is helder geschreven door de Russische filosoof Michail Bakhtin in het boek Rabelais and his world (1968). 

Uit de serie Israël versus Aalst  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten