dinsdag 30 april 2019

Je kunt er met de trein heen

De oude zijderoute
Amerika lobbyt al maanden bij Europese regeringen tegen de levering van G5-technologie door het Chinese bedrijf Huawei.
Ik heb niet veel verstand van technologie, maar ik weet wel dat China een oude en eerbiedwaardige beschaving is en dat Amerika de naam "beschaving" eerst nog moet verdienen (het ziet er niet goed uit).
De Amerikanen hebben Winston Churchill en Alan Turing destijds heel verdienstelijk geholpen in de strijd tegen Hitler. Maar het is nu meer dan zeventig jaar na het einde van de tweede wereldoorlog. Europa mag de blik weer voorzichtig oostwaarts richten, zoals het millennia lang gedaan heeft.
Erger dan met Google en Facebook kan het met Huawei niet worden. Een goede eigenschap van China is bovendien dat je er vanuit Europa met de trein heen kunt via de nieuwe zijderoutes. Je kunt er zelfs met de fiets heen (een hele tocht).
Geef toe, bij Kennedy, Bush en Trump vergeleken maakt de Chinese president Xi Jinping een beschaafde indruk.
Overigens kun je Trump met geen enkele andere president vergelijken. Kennedy en Bush bijvoorbeeld waren deels nog Europeanen; Trump is een onversneden Amerikaan (type Elvis Presley)
met hem neemt Amerika afscheid van Europa, van Columbus, Cortès en Vespucci, en slaat het een nieuwe, onbestemde weg in. Met hem snijdt Amerika de banden met het Westen door en wordt het een land tussen het westen en het oosten in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten