zaterdag 17 augustus 2019

Operatie Repatriëring van de Triomfen

Het standbeeld van James Cook op de terugweg naar Europa (Stille Oceaan)
Een tijdje geleden zag ik op het journaal dat Australiërs 
in de aanloop naar een belangrijke nationale feestdag een standbeeld van James Cook hadden besmeurd door verfpotten over zijn standbeeldhoofd leeg te gooien. James Cook (1728-1779) was een Engel-se ontdekkingsreiziger die de halve wereld heeft ontdekt, maar uitgerekend niet Australië, en die verder voorzover ik weet geen vlieg kwaad heeft gedaan op zijn reizen. 
Niettemin kan ik me voorstellen dat de feestdag, waarbij ook James Cook geëerd wordt, door aboriginals als onprettig wordt ervaren. Zoals een aboriginalmeisje zei op tv: "Het is alsof je je eigen uitroeiing aan het vieren bent."
Amerikaanse indianen zal het niet veel anders te moede zijn bij het zien van The Statue of Liberty.  
Ik ben geen voorstander van het besmeuren, verwijderen of vernietigen van oude standbeelden en monumenten, maar men moet immer casuïstiek bedrijven.
Midden in de hoofdstad van Namibië, Windhoek, stond tot zes jaar geleden een groot, indrukwekkend monument dat herinnerde aan de Namibische oorlog, waarbij tachtigduizend Afrikanen werden gedood door Duitse kolonisten onder leiding van dr. Ernst Göring (de vader van Hermann) en de bekende generaal Lothar von Trotha. Volgens sommige historici was dit de eerste "ontzegging van het recht van bestaan van een gehele menselijke groep" (genocide) van de twintigste eeuw. Het monument werd in 1909 in Berlijn vervaardigd en vandaar verscheept naar Windhoek, waar het in 1912 werd onthuld als eerbetoon aan... de zeventienhonderd Duitsers die erbij waren omgekomen. Zo'n standbeeld kun je beter weghalen. Dat is ook gebeurd: het werd in 2013 opgeslagen in een oud Duits fort aan de rand van Windhoek. 
Ik stel voor om voor al onze ongewenste en onbegrepen overzeese standbeelden een Europees Museum van Vergane Glorie op te richten. Het zal een mooi, groot, tikje melancholiek museum worden. En een mooie, grootscheepse, melancholieke maritieme operatie: Operatie Repatriëring van de Triomfen. Europa neemt haar standbeelden terug. 
Ik zal zo snel mogelijk een plan indienen bij de Europese Commissaris van Vergane Glorie. Paul Cliteur en Thiery Baudet mogen solliciteren als suppoosten. Ze zullen de standbeelden vast tot in de puntjes verzorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.