zondag 18 augustus 2019

Zo'n standbeeld kun je beter weghalen

1.
Australische aboriginals
hebben een standbeeld van James Cook besmeurd door verfpotten over zijn standbeeldhoofd leeg te gooien.
James Cook (1728-1779) was een Engelse ontdek-kingsreiziger die de halve wereld heeft ontdekt (maar niet Australië).
Hij heeft weinig kwaad gedaan op zijn reizen. 

Toch vinden aboriginals het standbeeld een onprettig standbeeld, net zoals Amerikaanse indianen het Statue of Liberty een onprettig standbeeld vinden. Dit is begrijpelijk, maar dan hoef je het nog niet te besmeuren of te verwijderen of te vernietigen! 

2.
Midden in Windhoek (de hoofdstad van Namibië) stond tot zes jaar geleden een monument dat herinnerde aan de Namibische oorlog. In die oorlog werden tachtigduizend Afrikanen afgeslacht door Duitse kolonisten
.
Volgens sommige historici was dit de eerste genocide van de twintigste eeuw.
Het monument werd gemaakt door een Duitse beeldhouwer. Het werd in 1912 onthuld als eerbetoon aan de Duitse kolonisten die bij de slachting waren omgekomen.
Zo'n standbeeld kun je beter weghalen.
Dat is ook gebeurd: het werd in 2013 opgeslagen in een oud Duits fort aan de rand van Windhoek.
 

3.
Ik stel voor om onze ongewenste, onbegrepen en schandalige overzeese standbeelden onder te brengen in een Europees Museum van Vergane Glorie. Het zal een mooi, groot, tikje melancholiek museum worden. En een mooie, grootscheepse, melancholieke maritieme operatie: Operatie Repatriëring van de Triomfen.
Europa neemt haar standbeelden terug. 

Ik zal zo snel mogelijk een plan indienen bij de Europese Commissaris voor Vergane Glorie en de Europese Commissaris voor Reusachtige Problemen.
Paul Cliteur en Thierry Baudet mogen solliciteren als suppoosten. Zij zullen de standbeelden tot in de puntjes verzorgen.
xxxx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten