dinsdag 23 juni 2020

Over maatvoering en timing

Ingang van het Wertheimpark
Gisteren is hier in Amsterdam de bouw begonnen van een nieuw monument ter herinnering aan de holocaust (er is ook zo'n monument in het Wertheimpark). 
Ik heb de tekeningen eens bekeken. Het nieuwe monument is veel te groot voor de plek waar het komt te staan. Anders gezegd: de plek is veel te krap voor het monument.
Er is een geheim verband tussen de grootte van een land en de grootte van haar standbeelden en monumenten.
Dat verband kent de architect denk ik niet.

Hoeveel tijd moet er eigenlijk verstrijken tussen een gebeurtenis en de bouw van een monument ter herinnering aan die gebeurtenis? Is daar een maat voor? Kun je een monument te laat bouwen, of te vroeg? Ik denk dat hier onderscheid moet worden gemaakt tussen monumenten ter viering en monumenten ter betreuring van een gebeurtenis.
Om me tot de laatste categorie te beperken: het zou bijvoorbeeld niet goed zijn als er nu al een stedelijk monument in de stad Minneapolis verrees ter betreuring van de dood van George Floyd. Het zou te gehaast zijn, en haast is niet eerbiedig. Daarom lopen mannen altijd langzaam met de kist op hun schouders naar het graf, en niet op een holletje (een monument is in zekere zin een graf voor een gebeurtenis).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten