woensdag 14 februari 2024

13 / Misschien valt er wat aan te doen

Tulsa 1921
1.
De natiestaat is gewelddadig naar buiten toe én naar binnen toe. Een Israëlische leraar werd door zijn leerlingen bijna gelyncht omdat hij kritiek had op de oorlog in Gaza. Dit is het prille begin van het inwaartse geweld, de eerste aanzet tot de dictatuur, die net zo bedreigend is voor jonge naties als luizen voor jonge planten of de mazelen voor jonge kinderen (zoals nu ook in Amerika te zien is).¹

2.
De eerste christenen in Europa werden “heidenen” genoemd door de oorspronkelijke bewoners omdat zij de natuur niet eerden.
Later draaide het christendom het om en werden de oorspronkelijke bewoners van Europa de heidenen, omdat zij god niet eerden.
Misschien moeten wij dit terug omdraaien en de christenen weer heidenen gaan noemen omdat zij door de eeuwige stilstand van het monothe
ïsme nog altijd de natuur niet eren.

3.
Er is een verband tussen de snelle ontkerstening van Europa en de herwaardering van de natuur in Europa (het dier, de boom, de rivier, de mens).

4.
Wij kennen al het brute geweld van het christendom en de islam. Komt daar nu nog het brute geweld van het jodendom bij (gefaciliteerd door de natiestaat)?

5.
Er zit een paradoxale ijdelheid of "zelfverheerlijking" in de vruchteloze gedachte dat wat jou is overkomen het ergste is wat een mens kan overkomen.
Het is interessant om nauwkeurig te onderzoeken hoe het komt dat het monotheïsme geen zelfspot kent. Misschien valt er wat aan te doen. Zelfspot
(en een gevoel van macht) is namelijk precies wat nodig is voor de verfijnde kunst van het compromissen sluiten.
Of moeten wij wachten op een nieuwe spiltijd

6.
Het orakel van Delphi in Griekenland riep op tot zelfonderzoek.
Het zei:
ken uzelf!

Het orakel werd in 390 na Chr. door de christelijke keizer Flavius Theodosius gesloten
.
Zonder "ken uzelf" geen zelfspot, geen humor en geen compromissen!
Griekenland moet het orakel weer openstellen.

7.
Deze oorlog in Gaza is allang niet meer alleen een misdaad tegen de Palestijnen. Het is een misdaad tegen de mens, tegen homo sapiens.

¹ Een en ander hangt samen met de arbeidsverdeling die in elke natiestaat vanaf het begin noodgedwongen ontstaat.
² De spiltijd of Achsenzeit in het Duits is een begrip van de filosoof Karl Jaspers. Hij schreef erover in het boek Vom Ursprung und Ziel der Geschichte (1949).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten