donderdag 1 februari 2024

10 / Aan de logica van de staat valt niet te ontkomen

Barcelona 1938 ²

Politici gebruiken de taal om hun gedachten te verbergen.¹
Het is niet hun taak om de waarheid te spreken, zoals iedereen weet.
Het is hun taak om te zeggen wat het beste is voor hun land en wat het gunstigste effect heeft op de publieke opinie (dit komt zelden of nooit overeen met de waarheid)
.
En dus zei de Israëlische ambassadeur vier dagen geleden bij de jaarlijkse herdenking in Auschwitz dat op 7 oktober 2023 in Israël de holocaust terug was.
De sympathie van het publiek ligt altijd bij het slachtoffer en nooit bij de dader, tenzij de dader een held is. En omdat er niets heldhaftigs is aan Israëls oorlog tegen de Palestijnen, probeerde de Israëlische ambassadeur er een andere oorlog van te maken (dit is de omgekeerde wereld). 
Er zijn nu negenentwintigduizend Palestijnse doden en achtenzestigduizend gewonden in Gaza.
De gewonden hebben armen of benen verloren, of handen of voeten of ogen of andere delen van het gezicht.
Veel gewonden zijn kinderen.
Vandaag gaat het bombarderen door (het is de 117-de dag).

Wordt vervolgd.

¹ Vrij naar Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord (1754-1838): "Het woord is de mens gegeven om zijn gedachten te verbergen." Uit: La Confession de Talleyrand ("La parole à été donnée à l'homme pout déguiser sa pensée").
² Het bombardement op Barcelona in 1938 door Hitlers Duitsland en Mussolini's Italië wordt door historici gezien als het allereerste tapijtbombardement of verzadigingsbombardement in de geschiedenis. Mussolini's minister van Buitenlandse Zaken en schoonzoon Galeano Ciano zei over dit bombardement: "Ik ben blij dat de Italianen erin zijn geslaagd horror te veroorzaken door agressie in plaats van welbehagen met hun mandolines." Zouden Benjamin Netanyahu en Anthony Blincken ook zoiets in hun hoofd hebben, mutatis mutandis?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten