dinsdag 26 oktober 2021

Hij veranderde voortdurend van gedaante

Anders Celcius
1.
Als de mensheid kon dromen, dan droomde de mensheid een alziend oog.

2.
Ik zag een reportage over de stad Jeruzalem op tv.
"Er is maar één god," hoorde ik de hele tijd uit de mond van moslims, joden en christenen.
Uit de dramatische voorstelling en toe-eigening van het ene (het enige) en uit de fanatieke lichamelijke en geestelijke vereenzelviging ermee, wordt het verlangen en het streven naar de vernieling van al het andere vanzelf geboren (de monotheïstische opdracht bij uitstek). 

3.
Het monotheïsme is ontstaan in de meest onherbergzame en onbarmhartige gebieden van de planeet, bij temperaturen van veertig of vijftig graden Celcius. Geen boom of water te bekennen, alleen maar zand en droogte en dorst.
Het pan-, poly- en zerotheïsme¹ zijn ontstaan in streken waar het groen en koel en vochtig is
in onze streken.

4.
Proteus is de Griekse god van de metamorfose. Hij veranderde voortdurend van gedaante.
Is ons vermogen om gelijkenissen te zien een overblijfsel van het proteïsche vermogen om daadwerkelijk te veranderen, om volledig besmet te worden door het andere?
Plato zag de dichter als erfgenaam van Proteus en verklaarde hem
vanwege zijn onnavolgbaarheidzijn vrijheid, zijn beweeglijkheid, zijn bevattelijkheid, zijn veranderlijkheidtot persona non grata in zijn ideale staat.

5.
Wil je de monotheïstische drang tot vernieling van al het andere aan het werk zien? Dan moet je dit eens lezen: Our god is stronger (The Guardian, 6 november 2018), over een eilandenrijk dat vecht tegen evangelisatie.

6.
Doordat ze steeds verder konden reizen (per vliegtuig, per schip, per trein) werden hun liedjes zachter en melancholieker. Ze begonnen over elkaar te zingen in plaats van over god.

¹ Neologisme door ondergetekende

Geen opmerkingen:

Een reactie posten