zaterdag 6 februari 2021

Het is vredelievender om in graden te denken

1

A   B   R   A   C  A   D   A   B   R   A
A   B   R   A   C   A   D   A   B   R
A   B   R   A   C   A   D   A   B
A   B   R   A  C   A   D   A
A   B   R   A   C   A   D
A   B   R  A   C   A
A   B   R  A   C
A   B   R   A
A   B   R
A   B

 
Het is een vergissing om te denken dat we oorlogen voeren omdat er tegenstellingen bestaan (bijvoorbeeld communisme vs kapitalisme, republikeins vs democratisch,
Hutu's vs Tutsi's, leugen vs waarheid, monotheïsme vs polytheïsme). Het is andersom. We zijn oorlogszuchtig en daarom scheppen we tegenstellingen.
De sociale media zijn een ware industriële revolutie op het gebied van de productie van tegenstellingen (de voedselindustrie heeft de plofkip, de sociale media hebben de ploftegenstelling). Dit maakt de sociale media tot een oorlogsmachinerie op wereldschaal.

Het is vredelievender
² om in graden te denken dan in tegenstellingen.

2

Hieronder zie je een lijn met in het midden nul. Rechts van de nul staat de verpleegster Florence Nightingale. Links van de nul staat de dictator Adolf Hitler:

De dictator en de verpleegster zijn in deze afbeelding tegenstellingen.

3

Nu haal je de nul uit het midden en zet je hem jenseits von Gut und Böse aan het einde of aan het begin (of nergens):


De afstand tussen Adolf en Florence is nog precies even groot, maar ze zijn nu geen tegenstellingen meer, zie je. Ze staan aan dezelfde kant. Er is nu geen essentieel verschil meer tussen die twee, maar een gradueel verschil. Daardoor lijken ze op elkaar (en terecht; ze zijn tenslotte allebei mensen) en daardoor kunnen ze met elkaar praten:

                                              "Dag Adolf."
                                              "Dag Florence."



¹ De term abracadabra is een oude bezweringsspreuk of toverformule. Het woord werd in de vorm van een driehoek geschreven in elf regels die telkens één letter minder bevatten. In het laat-Romeinse  geschrift De Medicina Praecepta raadde de arts Serenus Sammonicus aan om de formule als een amulet om de hals te dragen, zodat ziekte en pijn op dezelfde manier afnemen en verdwijnen als abracadabra.
² In het Grieks is vredelievend "irenisch". Wat een mooi woord.
Εἰρήνη was de Griekse godin van de vrede en de lente.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten