In 1958 ontwierp Gerald Holtom dit symbool:
Het betekent: Nuclear Disarmament.
Het is een samenstelling van de letters N en D uit het internationale semafooralfabet.
Wat knoflook, kruis en daglicht waren voor de vampier, was Holtoms symbool voor de nucleaire wapenwedloop. Nou ja, dat was de bedoeling, weet je wel.
Later werd het een algemeen vredesteken. Het stond op T-shirts en op wangen in de jaren '60 en '70 en ook op legergroene schooltassen uit de legerdump.
Legerspullen waren toen net zo populair als vrede.
Hier zijn een paar nieuwe symbolen à la manière d'Holsom. Ik heb ze zelf ontworpen. Niet tegen de nucleaire wapenwedloop, maar tegen de woede van allen tegen allen die aan het begin van de eenentwintigste eeuw is losgebarsten:
Relax (R):
De-Escalate (DE):
Calm Down (CD):
Time Out (TO):
Als
je een T-shirt wilt met zo'n mooi en functioneel symbool erop, dan kun je het bij Eeuwige Bouillon bestellen,
met een teken van echtheid en al. Het T-shirt is verkrijgbaar in alle
kleuren, als het maar wit is, om Henry Ford te parafraseren.
Peace.
De semafoorlettercombinatie DU of UD is het leukste, toch. Kun je daar ook iets van maken dat te maken heeft met woede? Liefst in het frans, want volgens mij is dat jouw lievelingstaal.
BeantwoordenVerwijderenOf TE, die is ook goed!
BeantwoordenVerwijderenDie zijn het vredessymbool op de kop. Eens denken... Had jij vroeger ook een groene canvaslegertas uit de dump met een vredessymbool erop gekrast in ballpoint, of was dat na jouw tijd?
BeantwoordenVerwijderenDat was VOOR mijn tijd, jongeman! Het interessante is dat de legertas die ik als soldaat diende te gebruiken (wat een oeverloos onhandig ding was dat!) gemaakt was van kunststof (ingenieurs mogen geen plastic zeggen, die zeggen kunststof...)
BeantwoordenVerwijderenO ja, voor jouw tijd natuurlijk. Waarom zeggen ingenieurs geen plastic?
BeantwoordenVerwijderen