zondag 20 september 2020

Zoantropie is de overtuiging in een dier veranderd te zijn

De metamorfose¹ woef! is de weg terug én de weg heen naar de natuur (de planeet).
Moet de planeet gered worden?
De planeet redt zichzelf wel.
Moet de menselijke soort gered worden?
Behalve de menselijke soort zelf is daar niets of niemand bij gebaat.
Niettemin: als de menselijke soort
met name de westerse vaart wil maken met de zo vurig gewenste wederaarding, om het zo maar te noemen, moet zij stoppen met het lezen van de heilige boeken van het monotheïsme en beginnen met het lezen van de Metamorfosen van Ovidius, en zo, via de therapeutische² omweg van de vitale Griekse mythologie, stap voor stap terugkeren én voortgaan naar haar eigenlijke, onvervreemdbare oorsprong.
"Het is buitengewoon moeilijk het wezen van de metamorfose te doorgronden," schrijft Elias Canetti in zijn studie Massa en macht. Dit is waar, dank Elias, en daarom begin ik hier maar klein, met een recent geval van zoantropie
inclusief schaamte dat onlangs werd beschreven in het Nederlandse Tijdschrift voor Psychiatrie. Zoantropie is de overtuiging in een dier veranderd te zijn.
Het is, aldus het tijdschrift, een ziekte.
Zo zie je al meteen hoe ver we van onze oorsprong zijn afgedwaald en waar de schaamte vandaan komt. Maar dit voorlopig terzijde, eerst een korte beschrijving van het geval (de casus): "Patiënte A, een 54-jarige vrouw, consulteerde de spoedeisende hulp in het bijzijn van haar broer wegens acute aanvallen van afwijkend gedrag, waarbij zij de overtuiging uitte een kip te zijn en gedrag vertoonde dat hieraan deed denken, zoals tokken, kakelen en kraaien als een haan. Een algemeen onwelbevinden was al enkele dagen aanwezig, alsook een vreemd gevoel in de ledematen, alsof deze niet meer op haar lichaam pasten en ongecontroleerd flapperden. Patiënte verwoordde de gedachte dat men vergeten was haar op stok te zetten. Achteraf herinnerde pati
ënte zich de gedachte een kip te zijn, maar niet het gedrag dat zij vertoond had. Zij vond het een beschamende ervaring." 

¹ Meer over de metamorfose: Over metamorfose en moraal; Een moppie theorie;
Miscellanea (nr.10)
² Therapie komt van het Griekse
θεραπεία, wat behandeling, zorg, verlichting, genezing betekent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten