zaterdag 12 oktober 2013

We kunnen niet meer van toeval spreken (ingezonden brief)

Alfred Nobel
Geachte heer Bekkers,


Al geruime tijd lees ik met grote interesse de artikelen op uw blog.
Ik wilde u even wijzen op een artikel uit de Volkskrant van vandaag, 11 oktober 2013. Misschien heeft u het al gelezen, maar indien dit niet het geval is, is het zeker van groot belang voor u dit alsnog te doen. Wellicht heeft u de Volkskrant van vandaag in huis. Dan kan het geen kwaad op pagina 2 te kijken, waar het voornoemde artikel te vinden is. Want in dit artikel wordt een opmerkelijk bijna onwrikbaar verband aangetoond tussen auteurs die bij uitgeverij De Geus publiceren en de Nobelprijzen voor de Literatuur en de Vrede. Het geval wil namelijk, dat relatief onbekende auteurs die door de oprichter van uitgeverij De Geus, de heer Eric Visser, in zijn fonds werden opgenomen, nadien bovengemiddeld vaak de Nobelprijs voor de Literatuur of de Vrede mochten ontvangen. De heer Eric Visser kreeg dat al acht keer voor elkaar.
Waardoor we niet meer van toeval kunnen spreken. Er is sprake van een naar het zich laat aanzien oorzakelijk verband tussen uitgegeven worden bij De Geus en een latere toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur of de Vrede.
Vooralsnog moeten we in het midden laten of de heer Eric Visser een ongekend fijn neusje voor vrede en literatuur heeft
, óf dat de comités die beslissen over de toekenning van de Nobelprijzen voor Literatuur en Vrede simpelweg de auteurslijst van De Geus raadplegen.
Hoe het ook zij, omdat twee van de drie romans die u publiceerde bij De Geus zijn verschenen, zoals u uiteraard zelf weet, dient u, als relatief onbekende auteur, de komende jaren rekening te houden met de mogelijkheid van een bericht uit Stockholm.
Misschien overweegt u,
bij gelegenheid van toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur of de Vrede, een feestje te geven op de KNSM-sociëteit (waarvan u, begrijp ik, mede-oprichter bent)?
Welke van de twee prijzen zou trouwens uw voorkeur hebben, als ik zo vrij mag zijn daarnaar te informeren? Of houdt u ook rekening met de mogelijkheid dat u ze alletwee tegelijk krijgt toegekend? Ik houd mij dan graag aanbevolen een uitnodiging te ontvangen voor voornoemd feestje,

met de meeste hoogachting,

Michiel Mastenbroek (liefhebber van vrede en literatuur)

5 opmerkingen:

  1. Beste heer Mastenbroek, ik dank u hartelijk voor uw stimulerende woorden, met vriendelijke groet, Peter Bekkers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Of onder je Zweedse pseudoniem: http://www.degeus.nl/auteurs/auteur/ake-beckerus.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niet verder vertellen (ik heb altijd meer van mijnbouw dan van poëzie en proza gehouden)

    BeantwoordenVerwijderen