zondag 12 mei 2013

Hoe ziet geschiedenis er van dichtbij uit?

Keizer Franz Josef van het
Habsburgse Rijk in 1903

Het wordt tijd om mijzelf eens voor te stellen.
Ik ben een ondergangsdes-kundige.
Ik ben gespecialiseerd in het einde van beschavingen.
Ik ben afgestudeerd bij professor J.W. Oerlemans
aan de Universiteit van Amsterdam.
Professor Oerlemans was een vriendelijk mens en een dichter.
Ik heb een zwak voor dichters. Ik vind het onbegrijpelijk en daardoor interessant dat een mens, gezond van lijf en leden, de dichtkunst uitkiest om zich in te bekwamen.
Even onbegrijpelijk vind ik het dat een mens zoals ik zich specialiseert in het einde van beschavingen. Al die uren, dagen, jaren, heel de uitzinnige kracht van het jonge intellect verspild aan het lezen van duizenden mate-loos wijdlopige bladzijden Spengler, Huizinga, Nietzsche, Toynbee, Malthus, Burckhardt, Gibbon en vele andere meer of minder krankzinnige ondergangskenners en ondergangsprofeten. Nou ja, je bent dan tenminste goed voorbereid op je eigen ondergang.
Maar je kunt beter ingenieur worden.
Ik studeerde af op Der Mann ohne Eigenschaften van Robert Musil,  een volkomen uit de hand gelopen, over de randen stromende roman die zich afspeelt in het ondergaande Habsburgse Rijk. Ik raad de roman iedereen aan, zeker nu wij de ondergang van onze eigen beschaving beleven, zonder het goed in de gaten te hebben trouwens, wat normaal is. Om met Musil te spreken: "Hoe ziet geschiedenis er van dichtbij uit? Men ziet niks."
Het klinkt misschien een tikje cynisch, maar ik ben blij dat mijn kennis eindelijk eens van pas komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten