vrijdag 3 juli 2015

Zoveelste bijdrage aan een psychologie op basis van de perceptie van tijd


Prince (1958-2016)
Onlangs werd ik, zoals al eerder gezegd, getroffen door deze liefdesverklaring uit het lied I only have eyes for you van Harry Warren en Al Dubin. De liefdesverklaring luidt:

You are here, so am I

Zoals misschien bekend ben ik bezig met het formuleren van een nog nooit eerder vertoonde, zuiver op oppervlakkig onderzoek en navelstaren gebaseerde psychologie op grond van onze perceptie van tijd. Zie hier enkele eerdere bijdrages.
Het is de bedoeling dat deze studie m'n magnum opus wordt maar het is evengoed mogelijk dat het straks zal behoren tot m'n omvangrijke opera non scripta.
Af en toe overkomt me de gedachte, het gevoel (de "sensatie") dat - bijvoorbeeld - mijn eigen jeugd in Z., die van mijn vader in D. of die van mijn moeder in E. niet tot het verleden behoren, maar tot een soort "uitgebreid heden".
You are here, so am I!
Het heden zegt meestal veel te hardvochtig tegen verleden en toekomst: "Jullie wil ik er niet bij hebben." 
De psychologische implicaties van deze begripsverruiming, met name op het terrein van de religieuze en morele "melancholie" moet ik nog onderzoeken. Oppervlakkig uiteraard.
De zin deed me op een of andere manier ook denken aan een uitspraak van Prince. Hem werd gevraagd: "U bent vandaag jarig. Hoe oud bent u nu geworden?" Hij antwoordde: "Dat weet ik niet."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.