donderdag 16 juli 2015

Doden werken snel

Maitresse van Chateaubriand
Op mijn twintigste kocht ik het boek Mémoires d'Outre-Tombe van Francois-René de Chateaubriand. Memoires van over het graf. Ik kocht het omdat ik had gehoord dat het zo goed geschreven was en omdat er een biefstuk naar de auteur genoemd was. Niet elke schrijver valt zo'n buitengewone eer ten deel. De chateau-briand is de kop van de musculus psoas major, beter bekend als de ossenhaas, en werd voor het eerst gesneden door Chateaubriands kok, toen hij ambassadeur was van de gerestaureerde Bourbons (in London).
Ik kocht de memoires maar ik las ze niet toen ik twintig was. Ik kwam er niet doorheen, eerlijk gezegd. Het papiertje waar ik toen was gebleven zit er nog steeds in. Pagina 49.
Ik lees het boek pas nu en het bevalt me. Ik heb het bij toeval teruggevonden in mijn bibliotheek (een stapel dozen in de schuur) en ik beschouw het boek graag als een kado van mijn jongere zelf aan mijn oudere zelf.
Ik ben al ver voorbij pagina 49.
Chateaubriand in het voorwoord: "Ik ben er steeds van uitgegaan dat ik deze memoires al zittend in mijn grafkist schrijf. Hoe graag zou ik niet uit de dood willen opstaan om de drukproeven te corrigeren. Doden werken snel."
Ook ik ben van plan om na mijn dood gewoon door te werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.