maandag 25 augustus 2014

Ik zocht overal naar mangopoeder

Urad dal
In de krant stond een portret van de schrijver Ilija Trojanow.
Hij is nogal een kosmopoliet.
Hij raadde een Indiaas gerecht aan.
Een kosmopoliet herken je onder andere hieraan, dat hij behalve mystieke dichters ook Indiase gerechten aanprijst.

Het gerecht heette Dal Makhani.
Het zag er zeer verrukkelijk en kosmopolitisch uit op de foto. 
Ik besloot om het te gaan bereiden. Ik ben door vliegangst (grondlust) aan de grond genageld maar dat betekent niet dat ik geen kosmopolitische gerechten kan bereiden.

Ik zocht overal naar mangopoeder. Uiteindelijk vond ik het bij een Chinese winkel op de Zeedijk.
Groene pepers vond ik bij de Turkse
winkel in m'n eigen buurt en urad dal¹ bij een Surinaamse winkel in de Dapperstraat.
De rest van de kosmopolitische ingrediënten
naanbrood, koenjit, kurkuma en garam masala lagen gewoon in de schappen van Albert Heijn.
En knoflook, verse gember, tomaten, room, koriander, chilipoeder, komijnzaad en boter hadden we zelf nog in huis.
Het smaakte zoals het eruit zag op de foto in de krant. Verrukkelijk en kosmopolitisch. Maar de kleuren waren niet zo mooi als op de foto.
Op de foto was sprake van een prachtig roodbruin met koriandergroen en dat was in mijn pan niet het geval.

¹ Een Indiaas boontje, zwart van buiten, wit van binnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten