dinsdag 13 december 2022

Je bent toch geen vis?

Fanfare van de Excuses

1.
In een boek over de rivier de Nijl stonden twee woorden die ik niet kende, namelijk de woorden anadroom en katadroom.
Een anadrome vis is een vis die vanuit zee de rivier op zwemt om te paaien (zoals de zalm of de forel doet).
Een katadrome vis laat zich juist vanuit zoet water door de rivier meevoeren naar zee om te paaien.
Omdat ik altijd alles op mezelf betrek vroeg ik me af: ben ik anadroom of katadroom?
"Maar je bent toch geen vis?"
"Jawel, ik ben wel een vis."

2.
President Zelenski van Oekraïne draagt altijd een legergroen T-shirtje met korte mouwtjes. Pas als de oorlog is afgelopen zal hij weer een overhemdje met een stropdasje en alles aantrekken. Hij heeft gevoel voor publiciteit. Maar hij had op z'n minst een T-shirtje met lange mouwtjes kunnen uitkiezen.

3.
Schrijven is een puntige bezigheid.

4.
Dus stel dat alle mensen (bijna acht miljard mensen) samen één mens vormden met twee armen, twee benen, een hoofd en een romp en alles wat er verder bij een mens komt kijken – hoe groot zou die mens dan zijn wanneer hij ongeveer dezelfde proporties had als wij?
Wel, volgens mijn berekeningen zou die mens ongeveer vier kilometer hoog zijn, achthonderd meter breed en vierhonderd meter diep (dik).
In ongeveer vijftig passen zou deze mens van Amsterdam naar Rotterdam lopen.  

5.
Voorop stampt de wereldgeschiedenis, dan volgen de fanfarecorpsen van de excuses en in de staart van de stoet treuzelen de schadeloosstellingen. 

6.
"Zoals een klokkentimmerman betaamt heb ik de mensenklok onttakeld. Gelijkgezet de wijzer, 't getallenblad geschroefd, de tijden allemaal weer opgeteld, de schroef met beitel aangedraaid, de wijzerloop van 't lot langs ijzerhemel achter glas gezet. Zachtjes tikt hij, net als vroeger
de mensenklok, met riempjes om de arm gegord. Zijn tandjes, radertjes zingen hun lied met ijzeren tong. Alles loopt en draait weer gesmeerd."¹

7.
Zou het waar zijn dat er eerst nieuwe taal² bedacht moet worden alvorens wij – wij mensen – een nieuw leven kunnen beginnen in symbiose met de natuur? Dit meent de Australische filosoof Glenn Albrecht.


¹
Uit, en een beetje vrij naar: Zangezi / Vlak XIX: Men leidt een paard naar Zangezi. Hij bestijgt het ⁽³⁾ / door Velimir Chlebnikov / Uitgeverij Pegasus / Amsterdam 2013 / vertaling door Aai Prins
² Bijvoorbeeld "terrafurie" (woede over de klimaatcrisis) en "terratrauma" (pijn door de aanblik van vervuilde of vernielde natuur). Zie ook: Over taal en werkelijkheid.
⁽³⁾ "Innetoom, uittetoom,
     Slim izabel!
     Koetsjerie woetsjerie,
     Moetsjerie zwoetsjerie,
     Hortsjerie woetsjerie, zwatsjerie zietsjerie.
     Tsjikkende tsjakkende
     Gloren gemorst.
     Innetoom uittetoom,
     Slim izabel!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten