dinsdag 1 juli 2014

We zweetten als otters

De laatste jaren van de vorige eeuw had ik een aannemerij, samen met E. We verrichtten ook sloopwerkzaamheden: mooi werk dat we met volle overgave deden. Hout kraakte onder de slagen van de moker en het wrikken van de koevoet. Glas brak. Onder onze schoenen knarste het puin. We zweetten als otters, terwijl de Makita bouwradio van onder een dikke laag stof popliedjes ten gehore bracht.
Met een welgemikte mokerslag aan het einde van de dag stortte de hoofdconstructie in, onder donderend geraas en in een uitdijende pyroclastische stofwolk waarvoor we intuïtief op de vlucht sloegen. Uitgeput kwamen we 's avonds thuis, onder het stof, ruikend naar puin en met handen vol splinters. Splinters uit Afrikaans teakhout, uit Braziliaans paardenvleeshout, uit Aziatisch bangkirai. Ze brandden verschrikkelijk. Als je ze er niet uit haalde ging het 's nachts spoken in je hoofd (de wraak van het oerwoud).
E. was erg gesteld op goede manieren, hoewel hij het gouden tijdperk van de goede manieren eigenlijk nooit had meegemaakt. Uiterlijke verzorging vond hij belangrijk. Ik wist niet hoe hij het klaarspeelde, maar zijn nagels en handen leken wel gemanicuurd. Zelfs op een doordeweekse werkdag, als we de materie ervan langs gaven met de moker, zag hij eruit als een gepoederde aristocraat, de onstuimig bruisende krullen strak achterover gekamd, behalve achter de oren, waar ze de vrijheid kregen.

1 opmerking:

  1. Ik wist niet dat hut zo gevaarlijk was:

    Stof van hardhout is sinds 1998 in Nederland en Europa geclassificeerd als een kankerverwekkende stof. Voorbeelden van hardhout zijn: beuken, eiken, kersen, noten, mahonie, meranti en teak.

    Veel houtsoorten bevatten stoffen die irriterend zijn voor huid, ogen en slijmvliezen. Sommige houtsoorten zorgen voor huiduitslag en/of eczeem, zoals grenen, meranti, merbau en iroko. Bij een aantal houtsoorten, zoals padoek en wengé, kunnen splinters voor (flinke) ontstekingen zorgen. In een enkel geval zorgt inademing van houtstof zelfs voor braakneigingen of maagkramp (zoals bij de houtsoort afromosia).

    Allergie als gevolg van blootstelling aan bepaalde houtsoorten komt vrij regelmatig voor. Bekende houtsoorten die allergie kunnen veroorzaken, zijn onder andere: grenen, western red ceder, iroko, robinia, eiken en teak.

    Houtstof en met name hardhout zijn opgenomen in de lijst van kankerverwekkende stoffen. Vooral hardhout kan long- en neuskanker veroorzaken bij langdurige blootstelling. Voor zachthout is de kankerverwekkendheid minder duidelijk aangetoond.

    Behalve van gezondheidseffecten is er bij houtstof sprake van explosiegevaar. Dit gevaar kan worden bepaald met de ATEX-module van de Stoffenmanager.

    http://www.arboportaal.nl/onderwerpen/gevaarlijke-stoffen/gevaarlijke-stoffen/houtstof.html

    BeantwoordenVerwijderen