vrijdag 17 juni 2022

Heel de reusachtige stad Kiev schreeuwde

1.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was Churchill bang dat Rusland Oost-Europa zou bezetten.
Daarom droeg hij zijn generaals op om samen met de Duitse Wehrmacht Rusland te verdrijven.
Wapens die op de Wehrmacht waren buitgemaakt moesten daarom op zo'n manier worden opgeslagen dat ze gemakkelijk konden worden teruggegeven
.¹

2.
Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Tim van Rijthoven zijn even oud (25/26). Ze wegen tussen 85 en 88 kilogram. Ze zijn tussen 188 en 191 centimeter lang. Ze zijn sterk gebouwd en slaan een zware bal. Als je je afvraagt waar dit over gaat: het gaat over drie Nederlandse tennissers.

3.
Als je met een iets andere blik en vanuit een iets andere hoek naar de geschiedenis kijkt, dan lijkt het alsof heersers en overheersten altijd en overal koortsachtig naar elkaar op zoek zijn geweest.

4.
"Dood, als je komt, kom dan heimelijk, zodat het genot van het sterven mij niet weer tot leven wekt"
Salvador Dalí

5.
"Wat is dit?"
"Wat is wat?"
"Eeuwige Bouillon."
"Wel, dat is een zee van woorden waarin telkens nieuwe vulkaaneilandjes van toevallige samenhang ontstaan (en weer verdwijnen): hier een theorie, daar een metamorfose, verderop een plan, ginds een mirakel en aan de verre horizon zelfs een moraal!"

6.
"Plunderaars omsingelden een groot huis, maar kregen geen kans er binnen te dringen. In het donkere huis, dat in de duisternis leek weg te kruipen, begon een vrouw te schreeuwen. Zij had geen ander middel om haar kinderen te beschermen dan deze ononderbroken, geen moment verstommende kreet. Plotseling werd het geschreeuw van de vrouw door het hele huis overgenomen, van de eerste tot de laatste verdieping. Daarna werd het in de hele straat en in de aangrenzende straten overgenomen. Het geschreeuw zwol aan als de wind en sloeg over op steeds nieuwe straten. De wijken Posol, Novoje Strojenië en Bessarabka schreeuwden, heel de reusachtige stad Kiev schreeuwde."
² 

7.
Het leven zelf is het resultaat van een serie inbraken.

¹ Uit: Boris Johnson / De Churchillfactor / Spectrum 2015 / (p. 292). Zie ook: David Reynolds / From World War to Cold War: Churchill, Roosevelt and the International History of the 1940's / Oxford 2006)
²
Uit: Konstantin Paustovski / Begin van een onbekend tijdperk (hoofdstuk 16) / Van Oorschot 2019 / Vertaling Wim Hartog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten