zaterdag 2 januari 2021

Het hebben van een hoofd is een universeel mensenrecht

1.
Het valt me op dat mensen die elkaar goed kennen en dicht bij elkaar wonen veel vaker met elkaar whatsappen, zoomen en twitteren dan mensen die ver uit elkaar wonen bijvoorbeeld in een ander land of op een ander continent. Je zou denken dat het andersom was. 

2.
Ik las het boek Bittere tijden van Mario Vargas Llosa.
In Spanje is hij
een markies.
Je kunt uit zijn boek concluderen dat een religieus of transcendent monopolie ("Er is maar één god") niet wezenlijk verschilt van een economisch monopolie
in dit geval het bananenmonopolie van de handelsonderneming United Fruit ("Er is maar één banaan").  

3.
De intelligentie neemt toe naarmate de kracht van het geweten afneemt (de gewetenlozen zijn de intelligentsten). Is het geweten een demper van intelligentie? Hierover later meer. 

4.
31 december en 1 januari vormen samen één dag met twee ochtenden, twee middagen, twee avonden en twee nachten (en twee zonnen en twee manen).

5.
Op Eeuwige Bouillon staan nu 1482 berichten. Eeuwige Bouillon eindigt wanneer het aantal berichten gelijk is aan het getal van onze jaartelling. Ik verwacht dat dit het geval zal zijn in het najaar van 2023.

6.
L. was al vroeg met drinken begonnen.
Ze was al behoorlijk dronken toen haar verjaardagsgasten binnen kwamen.
L. liet niemand aan het woord en maakte allemaal opmerkingen waar alleen zij zelf om moest lachen.
De gasten vertrokken snel weer.

7.
De tijd is een delfstof uit Schotland.

8.
Schoonheid komt nooit zonder toeval tot stand (schoonheid komt nooit met opzet tot stand).

9.
In 2020 waren er weer tal van onthoofdingen door het monotheïsme. Het hebben van een hoofd is een universeel mensenrecht. Misschien moeten regeringen overwegen om het leger in te zetten tegen het monotheïsme (zoals op kleine schaal al in Frankrijk gebeurt).

10.
Naast kerken, synagogen en moskeeën zouden er in heel Europa Griekse tempels moeten zijn.

11.
Als iets heel langzaam tot stand is gekomen, krijg je vanzelf het gevoel dat er een element van onontkoombaarheid in zit. Als iets heel snel tot stand is gekomen, heb je juist het gevoel dat het toeval er de hand in heeft gehad. Tussen wat noodlot en wat toeval genoemd wordt zitten maar graduele verschillen.

12.
Er zijn te veel mensen op de planeet.
De planeet zal dit wel overleven maar de menselijke soort
als het zo door gaat niet.
Geslachtelijke voortplanting begint zo langzamerhand geslachtelijke zelfvernietiging te worden.
Wonderlijk dat dit nog immer met genot gepaard gaat. 

13.
Men moet begrijpen: het hele gevoelsleven staat stil wanneer men aanbidt.

15.
C. vertelde dat hij, toen hij nog jong was, op dance events vaak uitzinnig de pogo danste op muziek van Rage Against the Machine. Op een avond, toen hij weer uitzinnig aan het pogoën was, kwam hij op de dansvloer zo hard met een andere pogoër in botsing, dat één van diens voortanden in C.'s voorhoofd bleef steken.

16.
Een van de noodlottigste ontwikkelingen op technologisch gebied is de steeds kleiner wordende afstand van homo sapiens tot zijn beeldschermen. Tussen homo sapiens en het bioscoopscherm zat vijf tot twintig meter, tussen homo sapiens en de tv enkele meters, tussen de homo sapiens en z'n pc ongeveer een halve meter en tussen homo sapiens en z'n smartphone nog maar twintig centimeter. Als straks de virtual realitybril op grote schaal wordt ingevoerd, zal de afstand tussen homo sapiens en het beeldscherm nihil zijn. De realiteit zal dan eindelijk volledig buitengesloten zijn.

17.
"It's all arms and legs," zei een Engelse commentator laatst over de tennisser Daniil Medvedev.
Dat vond ik zo grappig uitgedrukt!

18.
En de
Eerste Prijs voor het beste interview van 2020 gaat naar: Chris Bajema's interview met Pat (45) en Jos (46) uit de Pokra¹ van 21 oktober 2020 (nr. 67)², getiteld: "Hoe ga je om met een vervelende poes."
De grote Eeuwige Bouillon wisselpan (de
15-liter soeppan met de grote oren) zal nog dit jaar aan Chris Bajema worden uitgereikt of toegezonden.
Hulde!
 

19.
Ik hoorde de ouverture van Richard Wagners opera Tristan und Isolde. Wat aangrijpend. Het is alsof er een muur van tederheid op je afkomt.

¹ Afkorting van Poezenkrant.
² In dit nummer stond ook een schitterende fotoreportage door P.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten