vrijdag 7 februari 2014

De Kompaszaal

De Kompaszaal, foto Gert Jan van Rooij
De Kompaszaal aan het IJ is de voormalige aankomst- en vertrekhal van de Koninkljike Nederlandsche Stoomboot Maatschappij, de KNSM (1856-1981). De KNSM voer met vracht en passagiers naar alle werelddelen. Familieleden, vrienden en geliefden namen in de Kompaszaal soms afscheid voor het leven.
Het is nu al decennia een café-restaurant.
Een paar jaar geleden kwam er een jonge vrouw met haar oma de trappen naar de Kompaszaal op lopen. De oma werd negentig en de kleindochter had om een of andere reden bedacht om het verjaardagsfeest - groots - in de Kompaszaal te vieren.
De voorbereidingen waren bijna afgerond, maar de locatie was tot het laatst geheim gehouden voor de jarige. Het was een verrassing. Nu, vlak voor het feest, werd de locatie aan haar onthuld. Moeizaam beklom de oude vrouw de trappen, geholpen door haar kleindochter. Als je jong bent wil je je verjaardagen graag groots vieren, maar als je oud bent liever fluisterend.
De eerste treden gingen nog wel, maar voorbij de bocht in de trap werd het zwaarder. Het grootmoedertje bleef staan. Ze kon niet meer verder. Ze ging op een trede zitten.
Voorbij de bocht werden de trappen van de Kompaszaal de trappen van haar herinnering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.