zaterdag 14 augustus 2010

Ik zal niet snel een volgende roman schrijven

Mijn laatste roman had natuurlijk Roem moeten heten.
Nog beter: De roem. Zoals in:
De
Da Vinci Code;
De huisvrouw;
De
weduwnaar.
Mijn volgende roman zal heten:
De Beheersing.
Ik zal niet snel een volgende roman schrijven.

5 opmerkingen:

  1. "Een nieuwe Ludlum ligt steevast op de grote stapel niet ver van de kassa. Al 21 boeken lang bestaat de titel uit drie woorden: lidwoord, naam (Ambler, Tristan, Altman) en woord (alarm, verraad, code). De omslagen zien er meestal verschrikkelijk uit, maar wie dat zegt heeft geen verstand van boeken verkopen; volgens de uitgever heeft Ludlum er meer dan 200 miljoen verkocht."

    Maar verder is het baarlijke nonsens natuurlijk, dat alleen korte krachtige titels bestellers of klassiekers kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reve geloofde dat een boektitel vier lettergrepen moet hebben. Vind ik ook wel een leuk geloof, om over te nemen. 'De beheersing', goede titel, om verschillende redenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reve's beroemdste titel: De (!) avonden. Hij geloofde trouwens niet dat een titel vier lettergrepen moest hebben, maar een schrijversnaam. Ge-rard Re-ve. Wat dat betreft zit ik goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik durf niet te zeggen dat het nonsens is. Maar ik kan ook niet aantonen dat het waar is. Je hebt namelijk ook bestsellers als: "De man die zijn vrouw voor een hoed aanzag". Of: "Komt een vrouw bij de dokter".

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je zelf al kunt aantonen dat het niet waar is wat je zegt is het toch gewoon nonsens? De Beheersing vindt ik trouwens ook een hele goede titel, maar niet alleen omdát ie simpel is, het kan helpen, maar dat hoeft niet. Was het maar zo makkelijk. Maar magisch denken is natuurlijk wel prettig.

    BeantwoordenVerwijderen