donderdag 31 oktober 2019

Hé, het was feest

Jérôme Gommers de dichter
We hielden een groot feest in een koffiehuis vlakbij een ontsmettingsgebouw aan de Oostelijke Handelskade te Amsterdam.
We hielden het feest vanwege de verschijning van de dichtbundel Momentums laadklep, waarin buitengewone gedichten staan. 
Het was een mooie zaterdagnamiddag in oktober, er waren veel mensen, en het leek wel of we op het platteland waren, hoewel we in Amsterdam waren, in het Oostelijk Havengebied aan het IJ.
Het waaide, waardoor de bomen ruisten (feestgeruis).
Er was een heldere maan en een heldere, opengewaaide lucht. Dezelfde lucht waarover Nescio schreef: "Wij waren blij en uitbundig om niets, om de lucht om ons heen, die wij ademden, en om de lucht boven ons, die wij zagen." 

Toen de dichter het podium betrad, barstte er een klaterend applaus los en er klonk aanmoedigend gefluit op vingers. Hoeden, petten en kussentjes vlogen door de lucht. Na afloop kreeg hij nóg een klaterend applaus, mede omdat hij zijn toespraak besloot met de gevleugelde woorden: "De bar is geopend!" 
Wij waren in opperbeste stemming. Wij waren licht geëxalteerd (maar hé, het was feest). Wij hemelden de dichter op, hoger naarmate de avond vorderde. Enkele flarden:
"... niet dat dwangbuizige, matglazige, witjassige... niet dat ineengedokene, opgeslotene, opgevouwene... maar een waaien..." 
"... gedichten die de aarde zóeken in plaats van eraan te willen ontsnappen..."
"... ik denk dat ze ook in het pikkedonker leesbaar zijn..."
"... ik snap er niks van, dat is een goed teken..."
"... gedichten die de goden zullen behagen, want er zitten krassen op..."
"... tyrtaïsch...!" (dat vond ik een beetje overdreven)
"... gedichten met het syndroom van Gilles de la Tourette..."
"... prachtig mooi, dat Pale King Blue...!"
"... poëzie die je moet opslurpen..."
En zo ging het maar door de hele avond, ook nadat er geroepen was: "De bar is gesloten!", dus je snapt wel dat al dat ophemelen niet aan de gratis drank lag en dat je die bundel vlug moet kopen, vóór hij is uitverkocht.

Jérôme Gommers / Momentums laadklep / Uitgeverij Tijloos / najaar 2019 / €18,50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten