donderdag 7 februari 2019

Het trieste van Amerika


Mortimer Sackler roos
Morele waarden zijn scheppingen van de nabijheid.
De grote morele systemen zijn ontstaan in kleine gemeenschappen.
Daarom falen ze nu.
Het probleem van globalisering is dat er tussen mensen die elkaar niet kennen, niet kunnen aanraken, ruiken en voelen, geen moraal kan ontstaan of voortbestaan.
De oude, half primitieve, streek- en klimaatgebonden moralen (de christelijke, de joodse, de islamitische) zijn op wereldschaal niet houdbaar.
De opdracht is dus om globale moralen te ontwerpen (te vinden, te laten groeien) moralen die werken voor mensen die elkaar niet kennen, geen familie van elkaar zijn, geen vrienden, bekenden, dorpsgenoten of geloofsgenoten; mensen die elkaars geur, nabijheid, warmte, zorgen, dromen, verlangens en wensen niet kennen.*
Moralen zijn scheppingen van de zintuigen, van de semiochemicaliën (stofjes die de non-verbale overdracht van informatie tussen organismen verzorgen). Het zijn gevoelige, plaatselijke systemen, ongeveer zoals koralen.
Zoals koralen grijs worden en verdwijnen door de opwarming van de oceanen, zo sterven moralen door de globalisering.
Waar de moraal verkwijnt, daar marcheren recht en wet binnen. Vandaar dat het in de wereld wemelt van de advocaten (en van de Sacklers).

Hierover meer in mijn beoogde hoofdwerk Het Niets, het Ene, het Vele en Alles.

* Dit (en meer) is wat de Dolce far Niente Academie met een team van psychologen, filosofen, theologen, historici, ontwerpers, medici en rechtsgeleerden wil gaan onderzoeken
 
Uit de serie Koraal

3 opmerkingen:

  1. Ach, waarom krijgen de ontwerpers geen plekje in het team van jouw academie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sjonge! Ik moest mij tweevoudig identificeren (‘tweetrapsverificatie’) om een reactie te kunnen schrijven! En dan verschijnt die reactie niet eens! Drie uitroeptekens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik was vergeten dat ik eerst op een knopje moet drukken om reacties te laten verschijnen. Bij deze krijgen ontwerpers ook een plekje in het team van mijn academie!

    BeantwoordenVerwijderen