donderdag 1 november 2012

Over romans lezen

Louis-Ferdinand Céline (1894-1961)
Het lukt me niet meer om romans te lezen.
Na een aantal bladzijden is het me te moede alsof ik een kind ben en bij iemand op schoot zit (iemand die me voorleest).
Een kindermeisje of een moeder.
Een juf.
Zelfs bij Louis-Ferdinand Céline is het me zo te moede.

4 opmerkingen:

  1. Misschien dan eens dit boek te gaan beginnen schrijven:

    "Want gij zoudt woorden schrijven die geboren werden uit zweet en modder en stervende paarden in een wagen met de wielen omhoog en door de luchtdruk uiteengereten huizenblokken en bloed. (...) En uw bloedende woorden aaneengeregen tot pijnlijk verwrongen zinnen zullen bladzijden vormen gelijk met mijnen bezaaide en door tanks opengewoelde velden, gelijk de zwijgende en nog een beetje rokende steden Warschau Coventry Hamburg Karkhof Rotterdam en heel Rusland waarvan men ons heeft wijsgemaakt dat er slechts sletten woonden die hun kinderen opaten en mannen die met een mes tussen de opeengeklemde tanden liepen."

    (…) Uw boek, dat gij alleen geschreven hebt om aan uw stomme smart en blinde angst te ontkomen en niet waanzinnig te moeten worden, zal de spiegel de afgrond de hel zijn waar komende geslachten zullen kunnen naar kijken -misschien wel mits tien cent te betalen zoals in het museum, want ook dan zullen er profiteurs rondlopen- om…och om wat? om te herbeginnen misschien. Om al moordend en verkrachtend en leugens uitstrooiend van uw boek te zeggen dat nooit groter leugen geschreven werd. Om u in de ban van de heilige kerk te slaan en op de lijst van verboden boeken te zetten en op een nieuwe brandstapel te werpen en daar rond te dansen als indianen. Want ik, kleine schrijver, heb kleine vijanden die met drek gooien, doch gij, grote schrijver, gaat grote vijanden hebben die u in uw verste nagedachtenis zullen komen onteren."

    Groet,ook voor mej. Duifjes, Louis

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is dat niet van Louis Paul Staartjes? Erg goed. Het gaat mij ondertussen om iets anders... niet makkelijk onder woorden te brengen... Kom er op terug...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het gaat je binst om iets anders, bedoel je...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het binst ook nog met W.F.Staartjes, A.F.Th. Staartjes en Arnon Staartjes geprobeerd. Hetzelfde, helaas.

    BeantwoordenVerwijderen